文教タイムズ

文教トピックス

5/25火【The 117th anniversary (学園創立記念日)・The full eclipse tomorrow night・給食】

【The 117th anniversary (学園創立記念日)】

Thanks to everyone for their support, we are celebrating the school’s 117th anniversary.
It was built in 1904 or Meiji 37.

We hope the children are bright, honest and kind to everyone. We believe our great Buddist teachers, Budda and Honen’s thoughts can help us a lot of ways of our lives.

本日5月25日は京都文教学園の【創立記念日】でした。

無数の縁に支えられ、明治37年(1904年)の開学から117年目を迎えています。

「謙虚にして真理探究」(帰依佛)『明るく』
「誠実にして精進努力」(帰依法)『正しく』
「親切にして相互協同」(帰依僧)『仲よく』

建学の精神「三宝帰依」を拠り所として、京都文教学園は、明日に向けて情操豊かな人づくりを目指していきます。

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

【Tomorrow night [The full eclipse]】

Tomorrow night May 26 there will be a lunar eclipse. The full eclipse will be from 8:15 – 8:30. The weather will be clear so it’s a great chance to see the moon. The students are very excited because this is the first time for many of them to see an eclipse.

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

【給食】

◆今日の献立
・牛乳
・ささみのカレー粉揚げ
・小松菜とひじきの炒め物
・五目豆

ささみのカレー粉揚げです。てんぷら粉の中にカレー粉を混ぜ合わせて衣を作ります。出来上がりは、ほのかにカレー粉の香りがしていて、食欲が増すように感じます。ささみは揚げてもしっとりしていて、おいしいです。

小松菜とひじきを合わせた炒め物は、ひじきをあらかじめ炊いています。鉄分や食物繊維が豊富なひじきは、煮物以外にもサラダや炒め物にしておいしくいただけます。意識して取り入れたい食べ物です。

五目豆は大豆の大きさに合わせて、ほかの材料も小さめに切ってあります。

お箸を上手に使って五目豆を食べることは、食べるスピードをゆっくりにして、早食いを防ぐことにつながります。

明日の献立は、「豚肉のしょうがやき」です。お楽しみに!

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

 


TOPへ