9/28火【The Clouds look like Pillows. / Healthy and Delicious Lunch】

【The Clouds look like pillows】

This morning the weather was cool and the sky was cloudy.
The grey clouds look fluffy a sheep’s wool.

Sometimes in English we say the clouds look like “pillows” or that they are “puffy”.

【Healthy and Delicious Lunch】

Every day the school nutritionist plans healthy and delicious food for everyone at school. Today we are having fried chicken, vegetables, rice, and beans. It’s one of our favorite meals that we have at school because it’s so delicious!

*・・・・・・・*・・・・・・・*

・鶏の香味揚げ
・壬生菜の和え物
・五目豆

鶏の香味揚げです。

おろし生姜を混ぜた下味用の出汁に鶏肉を漬け込みました。下味がよくなじむよう、1番初めにこの作業を行います。体の成長に欠かせない「たんぱく質」を多く含む鶏の胸肉を使っています。強い筋肉をつくるために欠かせない食べものです。

壬生菜の和え物です。サラダやおひたしにする壬生菜は、ほんの少しですがピリッと辛みがあるのが特徴です。

葉の形がしゃもじのように丸く、加熱してもシャキシャキとした食感が残ります。

ごぼうやこんにゃくを合わせた五目豆は、お腹の調子を整える食物繊維が豊富な根菜を多く使います。

出汁がしっかり染み込んで、おいしく仕上がりました。

明日の献立は「いかの煮物」です。お楽しみに!

*・・・・・・・*・・・・・・・*

【食生活委員会の放送】

給食時間、食生活委員会メンバーがタブレットを活用して「たべものクイズ」を行いました。

全校へ向けて、楽しく食べ物のことを知ってもらうためには、どのような方法が良いかと考えながら、目的を持って活動ができました。

黙食のため、みんなで答えを出し合って……というわけにはいきませんでしたが、みんなが静かに楽しめたようです。