2/10金【Learning About Chinese culture・給食「さばの竜田揚げ」】
【Learning About Chinese culture】
This week 5th grade students had a visitor from Bunkyo College. A professor in Chinese language and culture. He gave a presentation about Chinese Lunar New Year and some of the different traditional foods that are eaten in China.
It was very interesting for the students to see all of the different and delicious foods!
At school the children created a big “Happy Chinese New Year” display with many decorations including kites, firecrackers, dragons, paper envelopes and books.
There are about 100 Chinese books for young children in front of the teachers’ office.
【今日の給食 2/10】
・牛乳
・さばの竜田揚げ
・野菜の梅和え
・小松菜の味噌汁
☆ さばの竜田揚げは、すりおろした生姜を加え、しょうゆと出汁で味つけしています。カリッと揚げるため片栗粉を使い、なるべく余分な粉をはたいて揚げました。日本の和食文化には海の幸である魚が欠かせません。
☆ 梅和えは潰した梅干と野菜を合わせ作りました。少しのしょう油と出汁を合わせて味つけに使い、さらに味わい深くなりました。
☆ 味噌汁は小松菜、豆腐、玉ねぎ合わせました。和食に欠かせない、うま味を作り出す「昆布、煮干し」で出汁をとって、味噌をとくだけでおいしい味噌汁になりますが、中に野菜を加えて煮込むとよりおいしい味噌汁になりました。
来週の給食は「タンドリーチキン」です。お楽しみに!