menu

6/21火【The Summer Solstice・An Exciting Trip to Tokyo!・給食・委員会企画】

【The Summer Solstice】

Today is June 21st which is the summer solstice. It marks the longest day of the year and the first day of summer. We are all excited about the fun summer activities we will get to do this year. Happy first day of summer to everyone!

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

【An Exciting Trip to Tokyo!】

Tomorrow the sixth grade students will go on an exciting overnight field trip. First, they will go to Tokyo to visit the Japanese National parliament. After that they will do some sightseeing in Tokyo and Yokohama. Next, they will travel by shinkansen to Nagoya to see the aircraft museum there.

We wish all of the students to have a fun and safe trip!

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

【委員会活動「ダイナミックな全校企画」】

今、それぞれの委員会がいろいろなアイデアを出し合いながら積極的に活動しています。
今日、給食の時間に、2つの委員会がダイナミックな全校企画を紹介してくれました。

まずは【クリーン委員会】です。

縦割りれんげ班で「校舎をピカピカ大作戦」です。

6年生がリーダーシップを発揮して、壁磨きに取り組みます。

次に【スポーツ委員会】です。
れんげ班対抗の「ボッチャ大会」を企画してくれました。

目標球をねらって投げたり転がしたりする競技です。

本校ならではの、縦割り活動が見られそうですね。楽しみです!

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

【給食「プレーンオムレツ」他】

◆今日の献立
・牛乳
・プレーンオムレツ
・ミートソース
・おかかあえ

☆ ふんわりとやわらかいオムレツに、ミートソースをかけていただきました。

ミートソースは、ミキサーで細かくした玉ねぎや人参をよく煮込んで作りました。

大豆をひき肉のようにミキサーで細かくして混ぜているのも、ミートソースのポイントです。

そのままでは、パサパサと食べにくい大豆も、おいしく手軽に取り入れらます。

☆ 白菜、チンゲン菜のおかかあえは、かつお節の風味が良く効いた和え物になりました。

野菜は細めの短冊にして、食べやすく味がなじみやすいように調理しています。

どちらの野菜もビタミンCを多く含む野菜です。

明日の献立は「とりささみのピカタ」です。お楽しみに!

 


ページ上へ