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12/7火【Today’s lunch (Chili-con-carne・Sweet Potato Cake)】

【Today’s lunch】

Today’s lunch was delicious, healthy and a great accompaniment to our first cold winter day. Perfect for warming everyone up from the inside. It was a hot bowl Chili-con-carne made with ground meat beans and tomatoes served with a side of cabbage stir-fry.

We also ate a delicious Sweet Potato Cake for dessert at lunchtime.

The second grade class harvested almost 10 kg of sweet potatoes from the school garden and they were made into a delicious and healthy dessert. Special thanks to the second grade class for their great effort!

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【給食】

◆今日の献立
・牛乳
・チリコンカーン
・チンゲン菜の和え物
・スイートポテト

☆ チリコンカーンは金時豆、人参、玉ねぎ、豚のひき肉を使いました。

トマトピューレとケチャップを加えて具材を煮込むと、うま味の強い料理になります。野菜をしっかり煮込みますが、玉ねぎがトロトロにやわらかくなりすぎないように気をつけています。

☆ チンゲン菜、パプリカ、キャベツ、鶏のささみ肉を合わせた和え物です。

レモンの酸味が効いたドレッシングで、さわやかな味わいでした。黄色いパプリカは、ビタミンCや肌の老化を防止する「ルテイン」を多く含むため、肌の健康によく働いてくれます。

☆ 今日のスイートポテトは、2年生が学校の畑で収穫してくれたさつまいもを使いました。

立派なさつまいもの皮をむいて大きめに切った後、しっかり蒸してやわらかくしました。生クリームなどを混ぜて、丸めた後にもう一度オーブンで焦げ目がつくまで焼きました。感謝の気持ちでおいしくいただきました。

12月スクールランチ通信にも、今日のスイートポテトの記事を載せていますので、ご覧くださいね。

明日の献立は「厚揚げの味噌炒め」です。お楽しみに!

 


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