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2/10金【Learning About Chinese culture・給食「さばの竜田揚げ」】

【Learning About Chinese culture】

This week 5th grade students had a visitor from Bunkyo College. A professor in Chinese language and culture. He gave a presentation about Chinese Lunar New Year and some of the different traditional foods that are eaten in China.

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It was very interesting for the students to see all of the different and delicious foods!

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At school the children created a big “Happy Chinese New Year” display with many decorations including kites, firecrackers, dragons, paper envelopes and books. 

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There are about 100 Chinese books for young children in front of the teachers’ office.

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【今日の給食 2/10】

・牛乳
・さばの竜田揚げ
・野菜の梅和え
・小松菜の味噌汁

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☆ さばの竜田揚げは、すりおろした生姜を加え、しょうゆと出汁で味つけしています。カリッと揚げるため片栗粉を使い、なるべく余分な粉をはたいて揚げました。日本の和食文化には海の幸である魚が欠かせません。

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☆ 梅和えは潰した梅干と野菜を合わせ作りました。少しのしょう油と出汁を合わせて味つけに使い、さらに味わい深くなりました。

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☆ 味噌汁は小松菜、豆腐、玉ねぎ合わせました。和食に欠かせない、うま味を作り出す「昆布、煮干し」で出汁をとって、味噌をとくだけでおいしい味噌汁になりますが、中に野菜を加えて煮込むとよりおいしい味噌汁になりました。

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来週の給食は「タンドリーチキン」です。お楽しみに!

 


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