3/11木【10th anniversary of... 東日本大震災から10年・給食】

【10th anniversary of... 東日本大震災から10年】

Today is the 10th anniversary of the tidal wave and earthquake in East Japan. We had a presentation and talked about some of the things that happened.

We also talked about safety and being prepared during emergencies. At 9:30 we had an earthquake drill and practiced what to do during an earthquake with the students.

We also offered a one-minute silent prayer at 14:46.

今日 3月11日は東日本大震災から10年です。震災で亡くなられた方々のご冥福をお祈り申し上げますとともに、被災された皆様に心よりお見舞い申し上げます。

昨日の校長先生のお話で、大地震はそれだけで終わらず、大津波を引き起こし、発電所を破壊し、今も様々な不自由を強いられている人が、数多くいることを知りました。

本日朝、京都市ではシェイクアウト訓練を実施し、本校も地震の訓練に参加しました。また、地震の起こった14時46分には1分間の黙とうを捧げました。訓練では、子ども達は「お・は・し・も・て」を心に留めて、真剣に避難訓練に臨んでいました。

"Flowers will bloom. Yes they will, yes they will for you who are here or yet to be born..."

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

◆今日の献立
・ちくわの二色揚げ
・わかめのサラダ
・筑前煮

今日のサラダは、わかめ、人参、キャベツ、炒り卵を合わせています。わかめが入ることで、野菜のビタミンと、わかめのミネラルをしっかりとることが出来ます。また、わかめは食物繊維も豊富に含んでいます。普段の食生活の中で、たくさんの食物繊維を一度にとることが難しいので、わかめやきのこ類などの食物繊維の多い食べものを意識して食事に取り入れることが大切です。

明日の献立は「ポークカレー」です。お楽しみに!